dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Pulpety z mięsa

 
     
składniki:
  • 15 dkg mięsa lub gotowanego
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg tłuszczu
  • 3 dkg czerstwej bułki
  • 2 dkg tartej bułki
  • 2 jaja
  • 2 dkg mąki do wyrabiania
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
     
              
     
   Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
 
   Bułkę namoczyć, odcisnąć razem z cebulą i z mięsem, przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać jaja, sól, pieprz, siekaną zieloną pietruszkę i tartą bułkę, dokładnie utrzeć. Wyrabiać w mące knedelki wielkości orzecha włoskiego.
 
   Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
 
   Podawać do rosołu, kapuśniaku, zupy szczawiowej, wiosennej. Zamiast w wodzie można ugotować pulpety w zupie.