dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Pyzy ziemniaczane

         

 

     
     
           

 

     
  • 2 kg młodych ziemniaków lub
  • 2 ¾ kg ziemniaków późnych,
 
  • 10 dkg słoniny,
  • 5 dkg cebuli,
  • sól, pieprz
     
 
  1. Ziemniaki oczyścić. Z ziemniaków wczesnych ugotować około 40 dkg, z późnych około 90 dkg ostudzić oraz zemleć. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć w czystej ściereczce. Pozostały sok zlać ostrożnie, a osadzoną na dnie mączkę dodać do miazgi.

  2. Ziemniaki ugotowane, oraz utarte połączyć razem, posolić, wymieszać na jednolitą masę. Rękami zwilżonymi w wodzie formować nieduże kulki jednakowej wielkości.

  3. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, póki nie będą w swym przekroju jednolicie przejrzyste.

  4. Osączyć z wody, polać słoniną przesmażoną z drobno pokrojoną cebulą. Wydawać świeże i gorące.

  5. Pyzy podawać jako danie jarskie z zesmażaną kapustą, sałatkami lub surówkami, albo jako dodatek do mięs duszonych w sosach.