dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Rolada biszkoptowa z marmoladą lub z masą orzechową

 
     
 
  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru-pudru
  • 7 białek (piana)
  • 10 dkg mąki
  • 20 dkg marmolady
  • 1 łyżka octu (6%)
  • papier pergaminowy do wyłożenia formy
  • 2 dkg masła do smarowania formy
  • 3 dkg cukru-pudru do posypania
  • wanilia
 

 

 
              
     

  Dno szerokiej blachy o niskich brzegach wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem.

 

  Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając ocet. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, lekko wymieszać wszystkie składniki.

 

  Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać na grubość 1 ½ cm. Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec około 15 minut, gdy się lekko zrumieni, wyjąć.

 

  Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się.

 

  Zsunąć z blachy na stolnicę, odjąć papier, ciepły biszkopt smarować dosyć rzadką marmoladą lub masą orzechową, zwinąć ciasno w rulon, zwinąć w serwetę. Gdy ostygnie, kroić w skośne plastry grubości 1 cm, oprószyć cukrem z wanilią.