dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Rosół z ryby


    składniki:
    • 50 – 60 dkg ryby
    • 20 dkg włoszczyzny
    • 5 dkg cebuli
    • 2 l wody
    • pieprz, sól, liść bobkowy

Rybę sprawić (Potrawy rybne), odgłowić, odciąć ogon i płetwy, odfiletować. Z głowy, kręgosłupa i jadalnych odpadków ryby oraz warzyw, zrumienionej cebuli i przypraw ugotować esencjonalny wywar. Włożyć następnie rybę do gorącego, osolonego wywaru, ugotować. Rybę wyjąć.

Wywar przecedzić przez gęste sitko. Rosół z ryby przyprawić do smaku solą, gałką muszkatołową. Podawać z pasztecikami, pulpetami z ryby, łazankami, kruchymi paluszkami.

Pozostałe mięso z ryby zużyć do sałatki, kulebiaka, pasztecików itp.