dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sałatka z mięsa z majonezem

składniki:
  • 30 – 40 dkg pieczonej cielęciny
  • 20 dkg ziemniaków
  • 10 dkg kiszonego ogórka
  • 10 dkg jabłek
  • 10 dkg groszku zielonego (konserwowy lub świeży)
  • 1 – 2 jaja (ugotowane na twardo)
  • ¼ l majonezu (może być garmażeryjny)
  • 3 – 5 dkg musztardy
  • sól, cukier, ocet
  • 1 łyżka siekanej, zielonej pietruszki

Jaja obrać, ziemniaki wyszorować szczotką, opłukać, zalać wrzącą wodą, ugotować, obrać z łupin, ostudzić. Cielęcinę pieczoną, ziemniaki, ogórek, opłukane jabłka, jaja pokroić w drobną kostkę, dodać groszek z puszki (lub świeży, ugotowany). Wymieszać razem dodając 3 – 4 łyżki majonezu.
Przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą. Wyłożyć na szklaną salaterkę, oblać resztą majonezu, posypać siekaną zieloną pietruszką. Przybrać listkami sałaty lub innymi sezonowymi warzywami.