dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sernik na zimno

Przygotowanie 60 min, na 16 porcji

Ciasto na spód:
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa:
  • 20 dag truskawek
  • 40 dag twarogu
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 torebki galaretki
      
 
 
  1. Przygotuj spód: oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na pianę, dodaj do żółtek. Wymieszaj, dodając przesianą mąkę i proszek. Ciasto wlej do keksowki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 min. w temp. 180°C.
  2. Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odstaw do ostygnięcia. 
  3. Utrzyj twaróg z połową cukru i sokiem z cytryny, dodaj ubitą śmietanę. Na garnku z wrzątkiem ustaw miskę, wbij jajka, dodaj resztę cukru. Ubijaj ok. 10 minut. Zdejmij z ognia i nadal ubijaj, aż lekko przestygnie. Dodaj do twarogu. Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzątku. Gdy wystygnie, dodawaj po 2-3 łyżki masy twarogowej, cały czas mieszając. 
  4. Na ciasto wyłóż masę twarogową, na niej ułóż truskawki. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
  5. Spieszysz się? Zamiast piec spód do sernika, ułóż go z herbatników