dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Skład ważniejszych produktów spożywczych

(przeliczenie 100 g części jadalnych)

  1. Produkty pochodzenia zwierzęcego

Lp.
Produkt
[Kcal]
Woda
[g]
[g]
[g]
[mg]
[mg]
[mg]
Ogółem
A
B¹
[μg]
B²
[μg]
PP
[μg]
C
[μg]
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
1
Mleko pełne 3,5%
63
88,0
3,1
3,5
4,6
0
  120
93
0,2
140
40
150
100
1
2
Masło świeże
730
15,5
0,6
82,5
0,7
0
    20
16
0,0
2700
0
10
100
0
3
Ser edamski
353
40,3
27,9
26,6
0,1
0
1150
571
2,6
1109
83
439
0
0
4
Ser topiony
194
60,0
27,0
9,0
0,0
0
  720
400
2,7
191
50
420
0
0
5
Ser twarogowy półtłusty
158
69,5
19,6
7,5
2,2
0
  143
260
1,5
500
120
565
0
0
6
Śmietana 20%
204
72,5
  2,9
20,0
4,0
0
    97
77
0,1
830
30
140
100
1
7
Twaróg chudy
  91
78,6
17,9
1,0
1,6
0
  141
176
2,7
70
84
424
0
0
8
Jaja świeże
162
74,0
12,8
11,5
0,7
0
    54
210
2,7
1140
100
290
100
0
9
Cielęcina, cała tusza
156
71,0
19,7
8,0
-
-
    11
201
3,0
0
140
260
6600
-
10
Wieprzowina, cała tusza
457
42,0
11,9
45,0
-
-
      7
117
1,8
0
580
140
3100
-
11
Wołowina, cała tusza
157
71,0
19,9
7,8
0,4
-
    11
205
3,0
0
100
160
5500
-
12
Wątroba cielęca
141
70,8
19,0
4,9
4,0
0
6
363
10,6
22500
210
3320
16100
36
13
Kura
126
74,0
20,0
4,5
0,0
-
14
200
1,5
0
80
160
10200
0
14
Zając
110
74,2
23,0
1,1
0,5
-
17
225
4,8
30
160
90
5200
0
15
Dorsz (łupacz)
  79
80,7
18,2
0,1
0,0
0
23
197
0,7
-
50
80
2400
-
16
Karp chudy
102
77,9
19,8
1,9
0,0
-
10
215
0,4
650
30
50
1500
1,7
17
Boczek surowy
591
30,5
  6,8
62,3
0,0
0
24
71
2,5
0
195
98
2900
0
18
Margaryna
754
14,0
  0,0
85,3
0,0
0
-
4
-
0
0
0
0
0
  1. Produkty pochodzenia roślinnego

Lp.
Produkt
[Kcal]
Woda
[g]
[g]
[g]
[mg]
[mg]
[mg]
Ogółem
A
B¹
[μg]
B²
[μg]
PP
[μg]
C
[μg]
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
19
Olej roślinny rafinowany
884
0
0
100
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
20
Bułka paryska
254
38,0
6,6
1,5
51,6
0,35
43
116
1,4
0
150
84
973
-
21
Chleb Grahama
226
42,0
6,7
1,8
48,1
0,91
57
189
2,6
0
236
144
1087
 
22
Chleb pszenny biały
247
40,0
6,6
1,5
50,6
0,35
43
113
1,4
0
147
79
769
-
23
Chleb razowy
216
42,0
8,9
1,3
45,8
1,53
27
249
2,2
0
367
85
2932
-
24
Chleb żytni razowy
212
42,0
4,9
1,5
49,6
0,95
89
179
2,7
0
207
95
545
-
25
Chleb żytni sitkowy
231
40,0
4,5
1,3
52,5
0,56
83
137
2,1
0
185
70
516
-
26
Chleb żytni pytlowy
235
40,0
3,8
1,0
53,7
0,35
37
60
1,4
0
95
45
602
-
27
Kasza gryczana niepalona
326
15,0
12,6
3,3
67,0
1,51
96
470
6,0
-
530
126
-
-
28
Kasza jęczmienna pęczak
334
15,0
8,8
1,5
73,5
1,42
66
269
3,1
-
138
48
-
-
29
Mąka pszenna
364
12,0
140,7
1,1
75,7
0,4
20
97
1,2
0
100
60
1300
0
30
Płatki owsiane
385
10,0
13,0
7,5
67,8
1,9
52
397
4,4
0
589
137
981
-
31
Groch ziarno
339
11,6
23,8
1,4
60,2
5,4
57
388
4,7
370
770
280
3100
2,0
32
Fasola ziarno
338
11,5
21,4
1,6
61,6
4,0
163
437
6,9
0
670
230
2200
2,0
33
Brukselka
44
84,8
4,7
0,5
8,7
1,2
34
78
1,3
400
80
160
700
94,0
34
Dynia dojrzała (miąższ)
33
89,9
1,3
0,3
7,7
1,2
19
28
0,6
4956
50
120
500
8,0
35
Fasolka strączki
35
89,1
2,4
0,2
7,6
1,5
65
44
1,1
630
80
110
500
19,0
36
Kalafior
25
91,5
2,4
0,2
5,0
1,0
22
72
1,1
90
110
100
600
69
37
Kapusta biała
27
91,5
1,6
0,2
6,0
1,0
46
31
0,5
80
60
50
300
45
38
Marchew
40
88,6
1,1
0,2
9,1
1,0
39
37
0,8
12000
60
60
500
6
39
Pomidory
20
93,8
1,1
0,3
4,2
0,6
11
27
0,6
1100
60
40
500
23
40
Szpinak
22
92,1
2,2
0,3
3,9
0,7
81
55
3,0
9420
110
200
600
59
41
Ziemniaki
87
76,8
2,0
0,1
20,1
0,6
11
56
0,7
20
110
40
1200
24
42
Kapusta kwaszona
16
93,2
1,1
0,2
3,4
0,7
36
18
0,5
30
30
60
100
16
43
Borowiki suszone
282
12,8
36,7
2,7
41,4
6,8
184
606
35
0
1070
3745
-
-
44
Agrest dojrzały
42
88,4
1,0
04
9,8
2,0
22
28
0,5
290
45
-
-
33
45
Czarne jagody
56
85,0
0,7
0,7
13,3
1,9
16
13
0,8
280
20
20
300
16
46
Jabłka
58
84,0
0,3
0,4
15,0
0,9
6
10
0,3
90
40
30
200
5
47
Porzeczki czerwone
57
83,8
1,3
0,4
13,8
4,3
36
33
0,9
120
40
-
-
45
48
Truskawki
37
89,9
0,8
0,5
8,3
1,2
28
27
0,8
60
30
70
300
60
49
Orzechy laskowe
646
5,3
14,4
65,9
11,0
2,1
186
693
3,4
-
860
-
-
-
50
Czekolada mleczna
503
1,1
6,0
33,5
55,7
0,5
216
283
4,0
150
100
380
800
0
 
Jednostka witaminy A ÷ 1 j.mn = 0,6µg karotenu lub 0,3µg akseroftolu

początek strony