dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sola w białym winie

 

składniki:

 

  • 1,5 kilograma soli,
  • 1 cebulę,
  • 1 łyżkę masła,
  • natka pietruszki,
  • 5 ziarenek pieprzu białego,
  • 1 cytrynę,
  • 1 butelkę wytrawnego białego wina,
  • ¼ łyżki mąki,
  • ¼ łyżki masła,
  • ½ szklanki gęstej śmietany, 3 żółtka.
       
  1.  Ryby oczyścić, zdjąć skórę, natrzeć sokiem z cytryny, usunąć ości i grzbiety, podzielić na porcje. W emaliowanym rondlu udusić na maśle cienko pokrojoną w plasterki cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i grubo utłuczony pieprz. Kiedy cebula się poddusi, ułożyć na niej porcje ryby, polać resztą soku z cytryny, zalać białym winem, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i odstawić na mały ogień.
  2.  Gdy ryba będzie miękka, zlać z niej sos i dołożyć do niego mąkę utartą z masłem, zagotować, dodać śmietanę, szybko mieszając trzepaczką do sosów wpuścić 3 żółtka. Sos podgrzać, aby był gorący, przetrzeć przez gęste sitko, posolić. Ułożyć na talerzach porcje ryby i polać sosem.
  3.  Podawać z ryżem na sypko lub frytkami.