dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos mięsny


składniki:

 

  • 30 dkg wieprzowiny z kością
  • 6 dkg cebuli
  • ½ liścia laurowego
  • 5 dkg tłuszczu
  • 3 dkg mąki
  • sól, pieprz
  1. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, zrumienić silnie na części tłuszczu, pod koniec osmażania dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić.
     
  2. Mięso i cebulę przełożyć do rondelka, dodać wyjęte kości, liść laurowy, pieprz, zalać niedużą ilością wody, dusić powoli pod przykryciem do miękkości.
     
  3. Stopić 3 dkg tłuszczu, dodać 3 dkg lekko zrumienionej mąki, zasmażyć, rozprowadzić zimnym wywarem z mięsa.
     
  4. Kości wyjąć, rozprowadzoną zasmażkę połączyć z mięsem, zagotować, Przyprawić do smaku solą, pieprzem i karmelem, można dodać paprykę, 2 dkg masła. Podawać do klusek, makaronu, ziemniaków, kasz lub knedli.