dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sos Mornay

         
Wartość energetyczna: 357 kcal
     

 

         

 

składniki:    
     
  • 1 łyżka masła lub margaryny,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 szklanka zimnego mleka,
 
  • 10 dkg tartego żółtego sera (ostry),
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
     
       
 
  1.  W płytkim rondelku lub na patelni roztopić i rozgrzać masło, wsypać mąkę i rozetrzeć, aby nie było żadnych grudek. Smażyć mieszając, aż uzyskamy jasnozłoty kolor mąki. Wlać mleko cienkim strumieniem przez cały czas mieszając. Zagęścić masę na małym ogniu, aż sos nabierze jednolitej, aksamitnej konsystencji, przez cały czas mieszając trzepaczką.

  2.  Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać starty żółty ser, podgrzać.

  3.  Sos wywodzący się z kuchni francuskiej. Robiony jest na bazie sosu beszamelowego, z dodatkiem śmietany i tartego żółtego sera.

  4.  Podawać do jaj na twardo, pieczonej cielęciny, szparagów, zapiekanki z ryb, zapiekanych warzyw.