dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sprawianie ryb

 

Przygotowanie do sprawiania ryb
 

 
listki Przed rozpoczęciem sprawienia ryby przygotować należy dużą deskę drewnianą, nóż o wąskim zakończeniu, drugi szerszy i bardziej ciężki, tarkę do łusek lub skrobak, nożyce do obcinania płetw (mogą to być nożyce do drobiu), ściereczkę lub rękawicę, papierowe ręczniki.

Zabijanie ryb
 

 
listki Żywą rybę uchwycić lewą ręką przez rękawicę lub owinąć ją ściereczką, trzymać u nasady głowy, położyć na desce wyłożonej papierowym ręcznikiem, uderzyć zdecydowanie ciężkim, tępym przedmiotem (młotek, odważnik, wałek) w górną część czaszki. Przeciąć ostrym nożem kręgosłup u nasady głowy i obok ogona. 

Sprawianie ryb
 

listki Obejmuje ono czyszczenie z łusek, usunięcie płetw oraz wnętrzności, a niekiedy usunięcie skóry. Oczyszczanie z łusek odbywa się przez skrobanie lub golenie. Skrobanie ryb wykonuje się za pomocą noża lub specjalnej skrobaczki do ryb, golenie zaś za pomocą ostrego, cienkiego noża. Przy goleniu należy nóż trzymać płasko, lekko odchylając ostrze ku górze. Ryby, które mają drobną, przyrośniętą łuskę, należy zanurzyć na kilka sekund we wrzącej wodzie, po czym skrobać. z węgorza po uśpieniu w wodzie z octem i solą i z miętusa zdejmuje się skórę. w tym celu nacina się ją dookoła głowy, oddziela od mięsa i ściąga jak pończochę.

Usuwanie łusek
 

listki Usuwanie łusek przez skrobanie stosuje się przy sprawianiu karpia, karasia, leszcza, okonia i płotek. Szczupaki, sandacze i dorsze goli się. Lina należy przed skrobaniem sparzyć. Zabitego lina zostawić w misce na 1 godzinę, następnie wbić w kark ryby długi widelec (kuchenny), zanurzyć ją we wrzącej wodzie, często obracając. Gdy łuska z ryby łatwo odchodzi (spróbować nożem), należy rybę wyjąć. Flądrę należy wyszorować szczoteczką, zanurzyć we wrzącej wodzie, wyjąć, usunąć łuskę.

   

Patroszenie ryb można przeprowadzić dwoma sposobami:

 

  • listki Brzuch ryby rozcina się nożem lub nożycami od otworu odbytowego do głowy, wnętrzności obluźnia się ręką i wyjmuje. Woreczek żółciowy, przewód pokarmowy i pęcherz odrzuca się (wnętrzności jadalne odłożyć). Następnie wycina się skrzela, obcina płetwy i usuwa oczy.
     
  • listki Mięso przy skrzelach należy nadkroić aż do kręgosłupa, odłamać głowę u nasady kręgosłupa i wraz z nią wyciągnąć wnętrzności, a następnie odrzucić z nich części niejadalne i jak poprzednio - usunąć oczy i skrzela, odciąć ogony i płetwy. Rybę po wypatroszeniu trzeba bardzo starannie umyć i opłukać.
   
rybka

Sprawianie solonych śledzi przeprowadza się w następujący sposób:

 

listki Solone śledzie należy opłukać, ułożyć na desce, odciąć wąski pasek powłoki brzucha wraz z płetwami, oczyścić z wnętrzności, pozostawiając mlecz i ikrę – resztę odrzucić. Śledzie należy namoczyć od 4 do 24 godzin, zależnie od gatunku, często zmieniając wodę. Ikrę i mlecz moczy się osobno. Po wymoczeniu należy śledzie odcisnąć z wody, rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i dookoła głowy, odchylić ją spiczastym nożem, uchwycić i ostrożnie ściągnąć wzdłuż kręgosłupa. Głowę i ogon odciąć, zdjąć filety. z filetów wyjąć większe ości. Cały filet obrównać i lekko rozpłaszczyć nożem.

 Sprawianie karpia

 

 
sprawianie karpia 1 sprawianie karpia 2 sprawianie karpia 3
sprawianie karpia 4 sprawianie karpia 5 sprawianie karpia 6