dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Stek barani (sauté)

   
     
 
  • 80 dkg mięsa z udźca z kością
  • 2 dkg mąki
  • 5 dkg tłuszczu
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • sól
     
     
Mięso opłukać, obrać z podwięzi tłuszczu, pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki, każdy pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) z obu stron i uformować z nich 4 owalne płaty grubości około 1 cm, pozostawić je przynajmniej na godzinę.              Każdy płat natrzeć roztartym z solą czosnkiem i oprószyć mąką. Rozgrzać silnie tłuszcz i smażyć na ostrym ogniu z 2 stron, najwyżej dwa steki naraz, na patelni średniej wielkości. Mięso wewnątrz powinno pozostać różowe, a na wierzchu posiadać silnie zrumienioną skórkę.
     
   

Ułożyć na podłużnym półmisku. Podawać z ziemniakami – frytkami albo purée, z garniturem z jarzyn (fasolka szparagowa, brukselka lub kalafior) i sałata albo surówka.

Potrawę tę można przyrządzić również na opiekaczu.