dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Strucla drożdżowa z makiem I Makownik


 
 strucla makowa, makownik, makowiec    

ciasto:

  • 1 kg mąki
  • ½ l mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 12 dkg tłuszczu
  • ¼ kg cukru
  • olejek migdałowy
  • sól
  • wanilia
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 1 jajko do smarowania ciasta

masa makowa:

  • ½ kg maku
  • 25 – 30 dkg cukru
  • 5 dkg masła lub margaryny
  • skórka cytrynowa
  • wanilia
  • cynamon
  • 2 białka
 

 


 
     
     

Przyrządzić masę makową. Długie, wąskie i głębokie foremki posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przesiać mąkę, zarobić rozczyn z ⅓ kg mąki, ¼ l mleka, łyżki cukru i drożdży. Rozczyn powinien mieć gęstość dobrej śmietany. Przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka i jaja ubić z cukrem na parze, wlać do miski, dodać resztę mąki, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i mleko, wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od miski i ręki, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki.

Dodać stopiony tłuszcz, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykryć i pozostawić w cieple, aby wyrosło. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, wyrabiać strucle: zważyć 30 dkg ciasta drożdżowego, włożyć na stolnicę posypaną mąką, wywałkować prostokąt 30x25 cm. Zważyć 30 dkg masy makowej, wyłożyć na ciasto, rozsmarować równo pozostawiając 2 cm marginesy przy dłuższych brzegach.

          

linia dekoracyjna

Ciasto zwinąć ciasno w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy strucle wyrosną, smarować rozmąconym jajem, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu ciasta szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone. Ciasto wyjąć, lekko schłodzić, oddzielić nożem od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić.

Strucle można nadziewać masą orzechową, migdałową lub marmoladą: można też po upieczeniu lukrować gotowanym lukrem na pół utartym.