dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Strucla drożdżowa

z makiem II (makownik)

 
skadniki:
ciasto:
  • 1 kg mąki
  • ½ l mleka
  • 8 dkg drożdży
  • 6 – 7 żółtek
  • ¼ kg tłuszczu
  • 30 – 35 dkg cukru
  • wanilia
  • tłuszcz do smarowania formy
  • 1 jajko do smarowania ciasta
masa makowa:
  • ½ kg maku
  • ¼ kg cukru
  • 4 dkg masła lub margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dkg rodzynek
  • 5 dkg skórki pomarańczowej
  • 5 dkg orzechów lub migdałów
  • wanilia
  • 2 białka
 

 


 
Przyrządzić i upiec ciasto według przepisu „Strucla drożdżowa z makiem I
i przygotować masę makową.