dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Strucla krucho-drożdżowa z makiem

 
     
ciasto:
  • 50 dkg mąki
  • 15 dkg masła
  • 2 jaja
  • 3 żółtka
  • 15 dkg cukru-pudru
  • ⅛ l śmietany lub śmietanki
  • 5 dkg drożdży
  • wanilia
  • skórka cytrynowa
  • tłuszcz do formy
masa makowa:
  • 30 dkg maku
  • 15 dkg cukru
  • 2 łyżki prawdziwego lub sztucznego miodu
  • 1 białko
  • 5 dkg masła
  • 3 dkg skórki pomarańczowej
  • 3 dkg migdałów
  • 3 dkg rodzynków
  • skórka cytrynowa, wanilia
lukier pomadkowo-cytrynowy:
  • 20 dkg cukru
  • ¼ łyżki octu 6%
  • 6 łyżek wody
  • cytryna lub kwasek cytrynowy
 

 

 
             
     

   Przyrządzić masę makową „Masa makowa II”. Foremki posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jaja, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, przesiany cukier, roztarte z 1 łyżką cukru drożdże, skórkę cytrynową, wanilię, wszystkie składniki złączyć. Ciasto szybko zagnieść, gdyby było za gęste, dodać trochę śmietany. Podzielić na 2 części. Wywałkować w formie prostokąta długości 30 cm, szerokości 25 cm.

   Nałożyć połowę masy makowej, rozłożyć równo na cieście, zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni przy dłuższych bokach od brzegu. Zwinąć ciasto w rulon po linii krótszego boku, włożyć do foremki, zostawić przykryte w ciepłym miejscu.

     Gdy strucle wyrosną wstawić do gorącego piekarnika, piec 40 – 50 minut. Zrobić próbę drewnianą szpilką, jeśli po nakłuciu szpilka jest sucha, ciasto jest upieczone. Wyjąć lekko schłodzić, nożem oddzielić od foremki, wyłożyć na deseczkę, ostudzić, polukrować lukrem cytrynowym lub rumowym.