dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Sucharki

         

 

     
ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej luksusowej
  • 4 dkg drożdży
  • 7 dkg cukru
  • ½ l mleka
  • 2 – 3 jaja
  • sól
  • 7 dkg tłuszczu
  • 2 dkg tłuszczu do formy
  • ½ jaja do posmarowania ciasta
 
lukier luksusowy z białek:
  • 2 białka
  • 1 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg cukru–pudru
  • wanilia
    
     
Ciasto przyrządzić zgodnie z przepisem na „Struclę” i upiec dwie bułki w długich, wąskich foremkach. Następnego dnia pokroić je w kromeczki grubości 1 cm i obsuszyć je w letnim piekarniku. Wyjąć, posmarować lukrem z jednej strony (Lukier z białek do sucharków).
 
Ułożyć na szerokiej, prostokątnej blasze i ponownie wstawić do letniego piekarnika. Gdy lukier przeschnie i zrumieni się na jasnokremowy kolor, wyjąć i zimne przechowywać w zamkniętej, blaszanej puszce.