dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sufleciki jabłkowe

Składniki:

  • 12 ½ dag płatków owsianych,
  • 2 ½ dag masła,
  • 4 dag cukru,
  • 3 jaja,
  • 3 dag miodu,
  • skórka z 1 cytryna (otrzeć),
  • trochę cynamonu, imbir,
  • 3 dag grubo posiekanych migdałów,
  • 25 dag kwaskowatych jabłek,
  • 15 dag bitej śmietany,
  • tłuszcz do smarowania foremek.
  1. Płatki owsiane przysmażyć na maśle na patelni, dodać cukier, jeszcze smażyć przez kilka minut.
  2. Jaja rozbić, oddzielić białka od żółtek, żółtka zmieszać z połową miodu, dodać skórkę z cytryny i cynamon, mieszać, aż powstanie jednolita, pienista masa, dodać migdały.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy z żółtek, następnie wsypać usmażone płatki.
  4. Obrać jabłka, podzielić je na 8 części, wykroić gniazda nasienne, pokroić je w cieniutkie paski, dodać do masy.
  5. Cztery małe formy do sufletów posmarować masłem i nałożyć do nich przygotowaną masę.
  6. Piec około 20—25 minut w piekarniku w temperaturze 175 °C.
  7. Śmietanę ubić z resztą miodu, doprawić imbirem i podawać do sufletów.

Jedna porcja zawiera około 6g białka, 14g tłuszczu, 22g węglowodanów = 996kJ = 238 kcal.