dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Suflet jabłkowy

   
     
 
  • 40–50 dkg jabłek
  • 10–15 dkg cukru
  • 3–4 białka
  • skóra z cytryny
  • 1 dkg masła (margaryny) do wysmarowania formy
     
              
     
   Jabłka umyć, ułożyć w płaski rondlu, podlać małą ilością wody (3 – 4 łyżki), upiec w piekarniku lub gotować, przetrzeć przez sito. Do przecieru dodać część cukru. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, dodawać ją stopniowo do gorącego przecieru z jabłek stale ubijając, dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać.      Masę ułożyć w piramidkę na wysmarowanym masłem półmisku, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut.
     

Lekko zrumieniony suflet wyjąć z pieca i od razu podawać.