dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Suflet śliwkowo-makaronowy

Porcja na 4 osoby

składniki:

  • 12 dag makaronu z mąki z pełnego przemiału,
  • ½ kg śliwek węgierek,
  • 10 dag cukru,
  • 8 dag łuskanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 600 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • nieco cynamonu,
  • skórka z 1 cytryny,
  • ¼ kg chudego serka homogenizowanego, lub zmielonego białego sera,
  • 4 jaja,
  • tłuszcz do smarowania formy.
  1. Makaron ugotować „Alla di ente”, odcedzić, spłukać wodą, następnie odsączyć w cedzaku.
  2. Śliwki umyć, wydrylować, pokroić na kawałki. Zamiennie można użyć owoców ze słoika.
  3. Orzechy drobno posiekać, wraz z rodzynkami i cukrem dodać do śliwek, wymieszać.
  4. Zagotować mleko z miodem i z cynamonem, odstawić do wystygnięcia.
  5. Ser wymieszać z jajkami, ostudzonym mlekiem i skórką cytrynową.
  6. Wymieszać makaron z przygotowaną masą, dodać owoce, całość wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do sufletów.
  7. Posypać orzechami, piec około 30 minut w piekarniku nagrzanego do 180 °C.

1 porcja to: 30g białka, 19g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 2629 kJ, 628 kcal.