dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Suflet z marmolady

         

 

     
  • 10 dkg marmolady
  • 20 dkg cukru
  • ⅛ l wody
 
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 białka
  • masło do posmarowania półmiska
 
     
   Przygotować syrop z wody, cukru i cukru „do nitki”. Ubić pianę z białka, zaparzyć ją, (Piana zaparzana – masy do ciast). Marmoladę ogrzać, odparować z niej płyn, wymieszać z pianą, jednocześnie ubijając. Ogniotrwały półmisek wysmarować masłem, wyłożyć suflet, posypać powierzchnię cukrem krystalicznym.
 
   Wstawić do piekarnika na 20 minut. Gdy się zrumieni, podać na tym półmisku, na którym się zapiekał. Podawać z sosem waniliowym, śmietanką lub syropem owocowym.