dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Surówka z czerwonej kapusty z orzechami i winem

         

 

     

 

         

 

  • ½ kg czerwonej kapusty,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki rodzynek,
 
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
  • ⅓ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • cukier, sól
       
 
  1. Zdjąć z kapusty wierzchnie, zniszczone liście, wyciąć głąb, główkę opłukać, podzielić na niewielkie części i drobno poszatkować, albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  2. Pokroić cebulę w piórka, obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, orzechy dość grubo posiekać, rodzynki sparzyć i osączyć.

  3. Wszystkie składniki wymieszać z winem, doprawić cukrem i solą do smaku, odstawić na 10 minut. Na koniec wymieszać z olejem, włożyć do salaterki.

  4. Podawać do ciemnego drobiu, oraz doń z wołowiny i z baraniny.