dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Syrop z mniszka lekarskiego

 

[inne nazwy: brodawnik (Podlasie), pępawa (okolice Sandomierza), wole oczy (Pomorze), mlyc (gwara śląska), męska stałość, dmuchawiec]

         

 

 

 

Cechy fitochemiczne

     
  1. mały mniszek 220—250 sztuk kwiatów mniszka zerwać w maju, przy słonecznej pogodzie, w godzinach przedpołudniowych. Rozłożyć je na białym papierze, wyrzucić wychodzące z nich robaczki.
  2. mały mniszek Zalać 1 litrem źródlanej wody, dodać dobrze wymytą, pokrojoną wraz ze skórką cytrynę, gotować przez 20 minut. Odstawić na 2 godziny.
  3. mały mniszek Przecedzić, dobrze odcisnąć. Do płynu dodać 1 kg cukru i znowu gotować 2—3 godzin na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. (Należy pilnować, aby cukier się nie skarmelizował).
  4. mały mniszek Zagęszczanie powinno się odbywać przez 2—3 dni. Otrzymuje się syrop o gęstości zbliżonej do miodu, stąd popularna nazwa tego syropu to „miodek majowy”.
  5. mały mniszek Gotowy syrop zlać do słoiczków. Syrop nadaje się do wyrobów kulinarnych jako substytut miodu naturalnego, do napojów orzeźwiających, można go spożywać wraz z chlebem posmarowanym masłem.
  6. mały mniszek Syrop tej jest używany jako lekarstwo na przeziębienie, pomaga przy uporczywym kaszlu.
  7. mały mniszek Syrop z mniszka lekarskiego może być także użyty do przyrządzenia wina kwiatowego,
 
maja przepis syrop wino z mniszka
 
 
 (poleca go popularna "Maja w ogrodzie").
 
syrop z mniszka lekarskiego Sok mleczny znajdujący się we wszystkich częściach mniszka zawiera  inulinę, kwas krzemowy i lakton (laktukopikryna), witaminy z grup A, B, C, D. Korzeń mniszka (Radix Taraxaci) zawiera gorycze seskwiterpenowe (typ germakranolidu, typ eudesmanolidu), triterpeny (tarakserol, taraksasterol, β–amyryna, lupeol, arnidiolfaradiol), fenolokwasy (cychorynowy, monokawoilowinowy, kawowy, chlorogenowy, p-hydroksyfenylooctowy, cynamonowy), polisacharydy (inulina), sole mineralne (sole potasu)