dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Szarlotka z bułki i jabłek



  • 2 dkg masła do smarowania formy
  • 2 dkg tartej bułki
  • 5 dkg cukru pudru

grzanki:

  • 1 długa bułka kanapkowa
  • 0,5 l mleka
  • 2 jaja
  • cukier

nadzienie:

  • 70 dkg jabłek
  • cukier do smaku
  • 2 dkg skórki pomarańczowej
  • wanilia



Jabłka opłukać, obrać, poszatkować cienko w plastry, przyprawić do smaku cukrem, skórką pomarańczową i wanilią. Czerstwą bułkę pokroić na cienkie kromki grubości ½ cm. Mleko rozmącić z jajami, lekko osłodzić. Grzanki z bulki zanurzyć na krótko w mleku i zaraz wyjmować, układać na talerzu. Rondel posmarować masłem, posypać tartą bułką, układać grzanki, na które kłaść warstwę jabłek i tak powtórzyć 3 – 4 razy. Na wierzchu ułożyć warstwę bulki, wstawić do gorącego piekarnika na 30 – 40 minut. Gdy powierzchnia się zrumieni, wyłożyć na gorący półmisek, posypać cukrem z wanilią. W ten sam sposób można przyrządzać szarlotkę z wiśniami, z czereśniami, ze śliwkami. Z owoców tych wyjąć pestki i lekko odcisnąć z soku.

Podając na deser przyrządzić z mniejszej ilości składników.