szarlotka z pianką
Szarlotka z pianką(z białek) |
|||
---|---|---|---|
ciasto:
|
nadzienie:
|
||
pianka:
|
Przygotować ciasto wg przepisu na szarlotkę, dodając śmietanę i skórkę cytrynową. Przykryte ciasto oziębić, a następnie rozwałkować w kształcie prostokąta i pokryć nim całą blachę i jej boki na wysokość 2 cm. Podpiec w piekarniku na jasnozłoty kolor. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić. Do jabłek dodać cukru i otartą skórkę cytrynową, a następnie przesmażyć je w płaskim rondlu na silnym ogniu, ciągle mieszając. |
Gdy jabłka rozgotują się i będą przezroczyste ostudzić masę i na upieczonym spodzie równo rozsmarować marmoladę. Białka ubić na sztywną pianę w naczyniu zanurzonym we wrzącej wodzie, dosypując stopniowo cukier, aż piana będzie gładka i lśniąca. Pianę lekko wymieszać z rodzynkami. Posmarować nią równo marmoladę i placek wstawić do lekkiego pieca. Gorący placek pokroić ostrym nożem na kwadraty. |
Tags: białko, jabłecznik, jabłka, piana, szarlotka