dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Szaszłyk karski (z baraniny)

 
składniki:
  • 1,2 kg combra (z kością i nerkami)
  • 5 dkg cebuli
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ocet
 
  • 1 dkg mąki
  • 6 – 8 dkg tłuszczu
  •  1 łyżeczka siekanego koperku
  • 1 łyżeczka siekanego szczypiorku
 
 

Comber opłukać, odjąć nerki, oddzielić od kości mięso, ścinając je w całości z każdej strony kości grzbietowej. Zdjęte płaty mięsa obrać z powięzi i tłuszczu, każdy płat podzielić w poprzek na pół, aby otrzymać łącznie 4 podłużne kawałki mięsa. Cebulę pokroić w cienkie talarki.

Kawałki mięsa pobić lekko tłuczkiem, natrzeć roztartym z solą czosnkiem, posypać pieprzem, skropić octem, obłożyć talarkami cebuli i pozostawić w misce pod przykryciem na kilka godzin. Nerki obrać z nadmiaru tłuszczu, starannie opłukać, wymoczyć w wodzie około ½ godziny. Przygotować cztery drewniane patyczki grubości około ⅓ cm, długości około 10 cm.

Z przygotowanych kawałków zdjąć cebulę, a każdy kawałek mięsa naciąć w kilku miejscach w poprzek długości, (aby się nie deformował przy rumienieniu), nabić na patyczek i oprószyć mąką. Nerki wyjąć z wody, wytrzeć do sucha, każdą przejąć wzdłuż na połowę i oprószyć mąką. Rozgrzać silnie tłuszcz i krótko smażyć na nim nabite mięso nabite na patyczki, tak aby na jego powierzchni postała zrumieniona skórka, lecz wewnątrz pozostało różowe.

Usmażone kawałki mięsa ułożyć na półmisku i wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika. Na pozostałym tłuszczu usmażyć nerki i cebulę.

   

Półmisek z szaszłykami wyjąć z piekarnika, na każdy szaszłyk położyć kawałek usmażonej nerki i w talarki smażonej cebuli, polać resztą tłuszczu z patelni, posypać siekanym szczypiorkiem i koperkiem.

Podawać bardzo gorące z frytkami, ziemniakami purée, pomidorami, cebulą, ryżem na sypko itp.