dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Sztuka mięsa

 
składniki:
  • 80 dkg wołowiny z kością (krzyżowa, mostek, szponder, pręga)
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • ½ liścia bobkowego
  • 2 – 3 ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki

Kości opłukać, zalać zimną wodą, podgotować. Mięso opłukać, włożyć do gotujących się kości, dodać przyprawy, osolić. Gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na 2 części, zrumienić, kładąc przekrojem na gorącą płytę kuchenną. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać cebulę, włoszczyznę, cebulę, dogotować.

Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, pokroić na plastry średniej grubości w poprzek włókien, lub na kawałki, ułożyć na rozgrzanym podłużnym półmisku.

Podawać obłożone ziemniakami ugotowanymi w całości, przybrane krojonymi jarzynami z rosołu, polane kilkoma łyżkami gorącego wywaru  i posypane grubo siekaną, zieloną pietruszką. Oddzielnie podać ogórki kiszone lub ćwikłę albo sos pomidorowyogórkowy, cebulowychrzanowy lub koperkowy.