dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Sztuka mięsa z ziemniakami w sosie koperkowym

 
składniki:
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 5 dkg cebuli
  • sól
  • ½ liścia bobkowego
  • 2 – 3 ziela angielskiego i pieprzu
  • ½ litra sosu koperkowego
 

 


 

Mostek przerąbać w poprzek żeber na pasy o szerokości 8 – 10 cm, opłukać, wrzącej, osolonej wody, dodać przyprawy i gotować powoli pod przykryciem. Włoszczyznę umyć, oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, przekroić na dwie połowy, zrumienić, kładąc przekrojem na gorącą płytę. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodać włoszczyznę i cebulę, dogotować. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w bardzo grubą kostkę, zalać wrzącą wodą, ugotować prawie na miękko, odcedzić.

Przyrządzić sos koperkowy. Do sosu włożyć ziemniaki, osolić, dogotować, dodać koperek, wymieszać ze śmietaną. Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, pokroić w poprzek włókien na średniej grubości plastry lub na kawałki (z mostka, szpondra nie usuwać żeber).

Mięso ułożyć na półmisku, zalać sosem z ziemniakami. Oddzielnie podać kiszone ogórki lub mizerię.