dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort daktylowy

 
 
  • 8 białek
  • 30 dkg migdałów
  • 1 cytryna lub 1 łyżka rozpuszczonego kwasku cytrynowego
  • 30 dkg cukru-pudru
  • 50 dkg daktyli
  • 2 dkg masła do formy
  • 2 dkg tartej bułki
 
 
Przygotować tortownicę. Migdały przepuścić przez maszynkę. Z daktyli wybrać pestki, pokroić. Ubić pianę, dodać cukier. Wymieszać z migdałami, dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Połowę masy włożyć do tortownicy, na niej ułożyć warstwę daktyli, przykryć resztą masy. 

Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec około 1 godziny, wyjąć, wyłożyć, ostudzić, polukrować lukrem pomadkowym cytrynowym. Na torcie zrobić szeroką kratę z cieniutkich paseczków skórki pomarańczowej, skrzyżowania kraty przybrać daktylami bez pestek.