dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort Fedora

 
składniki:

masa czekoladowa:

  • 40 dkg cukru
  • 40 dkg masła
  • ¼ l wody
  • 1 żółtko
  • ½ łyżki octu 6%
  • 5 dkg kakao
  • wanilia
  • 3 okrągłe wafle

masa orzechowa:

  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 5 dkg kaszki manny
  • 15 dkg cukru pudru
  • ⅛ l mleka
  • wanilia
  • szczypta soli

   Z cukru, wody i octu ugotować syrop 2 stopnia „do nitki”, włożyć kakao, starannie rozmieszać, do gorącej masy dodawać po trochu masła, dokładnie ucierając. Gdy masa jest letnia włożyć żółtko i dalej ucierać na pulchną masę w zimnym miejscu, zostawić do ostygnięcia, ciągle mieszając.

   Przyrządzić masę orzechową . Wafel posmarować połową masy czekoladowej, przykryć drugim waflem, przycisnąć, nałożyć masę orzechową, wyrównać, znowu przykryć waflem.

   Na wierzchu ułożyć resztę masy czekoladowej, równo rozsmarować i wygładzić nożem zanurzonym w wodzie. Przybrać przy pomocy patronu zmielonymi orzechami, które należy odłożyć przy sporządzaniu masy.(Patrz Tort kruchy z masą czekoladową)