dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort Hiszpański

                
       
składniki:
bezy:
  • 5 białek
  • ½ kg cukru
  • ¼ l wody
  • 10 dkg marmoladek owocowych
  • 30 dkg osączonych, osuszonych różnych konfitur
  • tłuszcz do formy
 
krem:
  • ½ l śmietanki kremowej 30%
  • 20 dkg cukru pudru
  • ⅓ laski wanilii
       
                           
         
Z cukru i z wody ugotować syrop 3 stopnia, zaparzyć nim ubitą pianę. Kształtować małe bezy według przepisu na bezy. Ubić śmietankę, pod koniec dodać przesiany cukier i tłuczoną wanilię.   Na płaskim, okrągłym, szklanym półmisku ułożyć warstwę bezów, które trzeba pokryć kremem, dodając po trochu konfitury. W ten sposób przełożyć tort dwukrotnie.   

Tort hiszpański

 

 

Z wierzchu przybrać kremem, konfiturami, marmoladkami owocowymi lub owocami.