dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kawowy

     
     
 
masa orzechowa:
  • ¼ kg orzechów włoskich
  • ¼ kg cukru pudru
  • ⅛ l śmietanki
  • wanilia
  • 3 okrągłe wafle
masa kawowa:
  • ½ kg masła
  • 6 jaj
  • wanilia
  • 40 dkg cukru
  • 4 dkg kawy ziarnistej
  • 1 kieliszek spirytusu
     
              
     

  Przyrządzić masę orzechową: orzechy przebrać, zemleć, utrzeć z cukrem i wanilią, dodając tyle śmietanki, aby masa była gęsta.

  Przyrządzić masę kawową. Na waflu rozłożyć połowę masy kawowej, przykryć drugim waflem, na wafel ten nałożyć równo masę orzechową, którą znowu przykryć waflem.

 

   Na wierzchu ułożyć resztę masy kawowej, wyrównać wierzch i boki tortu. Przybrać tort przy pomocy patronu miałko zmieloną kawą, układając wzór gwiazdy, stylizowanych liści itp.

   Zostawić w zimnym miejscu, aby dobrze zastygł.