dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kruchy z masą orzechową i pomarańczową


ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 3 gotowane żółtka

masa orzechowa:

  • ¼ kg orzechów włoskich
  • ¼ kg cukru pudru
  • ⅛ l śmietanki
  • wanilia

masa pomarańczowa:

  • 2 cytryny
  • ½ kg pomarańczy

  • ½ kg cukru (grubego kryształu)
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu 6%
  • 1 cytryna lub kwasek cytrynowy


Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec w tortownicy cztery równe krążki, ostudzić. Przyrządzić masę pomarańczową II bez migdałów. Przyrządzić masę orzechową.


Upieczone, zimne placki przekładać na przemian masą orzechową i pomarańczową. Z wierzchu krążki lekko przycisnąć, boki wyrównać nożem.

Przyrządzić lukier pomadkowy, cytrynowy, tort polukrować, ozdobić paskami smażonej skórki pomarańczowej, układając w geometryczne wzory.