dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort kruchy z zaparzanej piany


ciasto:

  • 30 dkg mąki krupczatki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • wanilia
  • 3 gotowane żółtka

masa z piany zaparzana:

  • 60 dkg cukru kryształu
  • 5 białek
  • ¼ l soku malinowego lub porzeczkowego bez cukru
  • cytryna
  • kwasek cytrynowy
  • barwnik czerwony
  • 1 łyżka otu 6%

Przyrządzić kruche ciasto według przepisu „Kruche ciastka polskie”, upiec pięć równych krążków w tortownicy. Gorące zdejmować gorącym nożem i zsuwać ostrożnie na stolnicę uważając, aby się nie połamały.

 

Przyrządzić masę: ½ kg cukru zalać gorącym sokiem, ugotować syrop 3 stopnia „do piórka”, dodać kwasek cytrynowy lub ocet. Ubić pianę, wlewać cienkim strumieniem syrop, ciągle szybko ubijając.

Włożyć z naczyniem na parę, dalej ubijać, aż masa zgęstnieje, przyprawić do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, zabarwić, jeżeli trzeba, na różowy kolor. Masę zdjąć z ognia, schłodzić obijając. Upieczone krążki przełożyć masą z piany. Wierzch i boki pokryć również tą samą masą. Przybrać osączonymi owocami z kompotów lub konfitur (gruszki, renklody, zielone pomidory, smażone wiśnie itp.).  


Zamiast soku porzeczkowego można użyć marmolady. Wówczas ugotować syrop z wody, cukru i octu, zaparzyć pianę i pod koniec ubijania dodać 25 dkg kwaskowatej marmolady.