dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort na waflach z masą czekoladową

     
     
składniki:
  • 35 dkg cukru – pudru
  • 35 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 1 paczka wafli
  • 10 -15 dkg czekolady lub 5 dkg kakao
  • wanilia
  • kieliszek spirytusu
  • 10 dkg orzechów włoskich
     
              
     

   Orzechy przebrać, zemleć. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku. Masło utrzeć na pulchna masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotować z 5 – 6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy.

   Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć.

 

   Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć.

   Gdy masa zastygnie, można torcik polukrować polewą czekoladową.