dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort orzechowy bez mąki

         

 

     
           

 

  • 15 dkg orzechów,
  • 15 dkg cukru kryształu drobnego,
  • 1 duża łyżka przesianej bułki tartej,
 
  • 4 jaja,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 olejek waniliowy,
  • tłuszcz do smarowania foremki.
       
 
  1. orzech Orzechy zemleć w maszynce do orzechów, dodać do nich tartą bułkę, proszek do pieczenia, olejek waniliowy i dobrze wymieszać.

    orzech Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku na przemian z dodatkiem cukru przez cały czas ubijając.

  2. orzech Wsypać orzechy, delikatnie wymieszać, wyłożyć na przygotowaną wcześniej tortownicę.

  3. orzech Przygotowanie tortownicy: Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, wysmarować tłuszczem (masłem lub margaryną) i wysypać mąką. Folia aluminiowa ułatwia wyjęcie upieczonego placka.

  4. orzech Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180°C).

  5. orzech Można upiec placek z podwójnej ilości składników i przekroić go w połowie, a następnie przełożyć kremem. Można go tylko polukrować po wierzchu lub oblać polewą czekoladową, po wierzchu udekorować płatkami migdałowymi.