tort piaskowy
Tort piaskowy |
||
---|---|---|
masa migdałowa:
|
biszkopt:
|
lukier pomadkowy cytrynowy:
|
Wyłożyć trzy tortownice natłuszczonym pergaminem. Migdały sparzyć, obrać, zrumienić. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać ocet. Ubić pianę. Włożyć na żółtka warstwami: pianę, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, lekko wymieszać. Wyłożyć do tortownic. Piec w średnio gorącym, dobrze nagrzanym piekarniku 30 – 40 minut. Wyłożyć, zdjąć papier, ostudzić. | Przyrządzić masę: obrane, zrumienione migdały przepuścić przez maszynką, masło utrzeć na pulchną masę dodając żółtka, cukier, tłuczoną wanilię i zmielone migdały. Krążki przełożyć dżemem porzeczkowym lub innym kwaskowymi masą migdałową. Wyrównać boki, polukrować dwukrotnie lukrem pomadkowym cytrynowym. | |
Krążki można skropić ponczem. Biszkopt można upiec w jednej tortownicy i przekroić ostrym nożem na trzy placki. | ||
Tags: piaskowa babka, tort