dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Tort „snickers”

         

 

WYKONANIE CIASTA CIEMNEGO:

Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Powoli dodajemy po jednym żółtku i wsypujemy po trochu cukier, a gdy masa jajeczna będzie puszysta i gęsta, dosypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylewamy na formę i pieczemy w temp. 180°C aż do chwili gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów. Po ostudzeniu wyciągamy z formy i przekrawamy na dwie części.

WYKONANIE CIASTA ORZECHOWEGO:

Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier, wlewamy miód, następnie wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na koniec wsypujemy drobno posiekane orzechy. Wylewamy na tą samą blaszkę co ciemne ciasto i pieczemy w temp. 180-200°C aż  ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Wyciągamy i chłodzimy.

WYKONANIE KREMU:

Szklankę mleka gotujemy, żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, w pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, gorące mleko wlewamy do utartych żółtek i dokładnie mieszamy. Wlewamy rozprowadzoną w mleku mąkę, całość podgrzewamy mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu na gęsty krem, studzimy. Masło ucieramy do białości, w trakcie dodajemy zimny budyń. Gdy całość będzie miała konsystencję gęstego kremu - cienką strużką wlewamy spirytus. Pierwszą część ciemnego ciasta smarujemy kremem, na to nakładamy ciasto orzechowe, smarujemy drugą porcją kremu, na wierzchu kładziemy drugie ciasto ciemne, całość dekorujemy resztą kremu. Można polać roztopioną czekoladą - wedle uznania. 
   

CIASTO CIEMNE

  • 7 jajek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

CIASTO ORZECHOWE

  • 25 dkg łuskanych orzechów włoskich,
  • 5 białek,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka maki pszennej,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej.  

KREM

  • 1 ½ szklanka mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 5 żółtek,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej,
  • 30dkg masła,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 kieliszek spirytusu