dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort Stefania

 
     
ciasto biszkoptowe:
  • 6 jaj
  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg cukru-pudru (ile ważą jaja, tyle cukru i tyle mąki)
  • 10 szt. zmielonych gorzkich lub olejek migdałowy
  • wanilia
  • ⅓ paczki proszku spulchniającego
  • 3 dkg masła do formy

masa czekoladowa:

  • 50 dkg masła
  • 40 dkg cukru
  • 6 jaj
  • wanilia
  • 6 – 8 dkg kakao lub 10 – 15 dkg czekolady
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 kieliszek mocnej kawy

polewa czekoladowa (glazura):

  • 10 – 20 dkg czekolady
  • 5 – 10 dkg masła
     
              
     
 

   Jaja utrzeć starannie z cukrem, dosypując po trochu przesianą mąkę, zmieszaną starannie z proszkiem, dodać zmielone migdały, wanilię, wszystko starannie utrzeć na pulchną masę.

 

   Dwa równe dna tortownicy nagrzane posmarować dokładnie masłem, ostudzić, dawać po trochu ciasto. Cienko i równo smarować nożem.

 

   Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Zdejmować gorące krążki z dna tortownic szerokim nożem, układać równo na stolnicy.

   

   Z tej porcji otrzymuje się 6 – 8 krążków. Zimne krążki przekładać masą czekoladową. Boki tortu wyrównać. Tort polukrować polewą czekoladową I.