dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Tort z orzechów włoskich (makaronikowy)

 
ciasto:
  • ½ kg cukru-pudru
  • ½ kg orzechów włoskich
  • wanilia
  • 5 – 6 białek
  • cytryna
  • tłuszcz do formy
  • 4 dkg tartej bułki
masa czekoladowa:
  • ¼ kg masła
  • 20 dkg cukru
  • 3 jaja
  • 5 dkg kakao
  • 3 dkg skórki pomarańczowej
  • kieliszek spirytusu
  • kieliszek czarnej kawy
Dwie tortownice równej wielkości posmarować masłem, posypać tartą bułką. Orzechy włoskie zemleć (15 połówek orzechów odłożyć na przybranie). Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Zaparzyć kawę. Ubić kawę, dodać cukier, wanilię, ucierać na pulchną masę, wymieszać z orzechami, wlać sok z cytryny, wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć do tortownic, wyrównać powierzchnię. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 35 – 40 minut, wyjąć, wyłożyć, ostudzić. Przyrządzić masę, do masy dodać kieliszek mocnej czarnej kawy i posiekanej skórki pomarańczowej.             
Połowę masy odłożyć na przybranie i posmarowanie tortu. Upieczone krążki przełożyć masą czekoladową, wyrównać boki, pokryć masą wierzch i boki smarując równo nożem. Pozostałą masę włożyć do szprycki" lub papierowej tuby zakończonej "tulejką", ozdobić wierzch tortu i przybrać połówkami orzechów.