dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Uszka z grzybami

            uszka wigilijne
 gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka  gwiazdka gwiazdka gwiazdka

nadzienie:

  • 5 dkg grzybów suszonych
  • 2 dkg cebuli
  • 3 dkg tłuszczu
  • sól, pieprz
  • 1 białko
  • 1 dkg bułki tartej
 
  1. Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać starannie w ciepłej wodzie, namoczyć przez 2 godziny, ugotować w wywarze z przyprawami, odcedzić. Grzyby rozdrobnić w maszynce, lub posiekać. Wywar można dodać do zupy, lub do sosu.
  2. Cebulę pokroić, lekko zrumienić na tłuszczu. Grzyby wymieszać ze zrumienioną cebulą, dodać sól, pieprz do smaku. Masę przesmażyć, dodać bułki tartej, ostudzić, nadzienie wymieszać z białkiem.
  3. Nastawić osoloną wodę do ugotowania pierogów.
  4. Zrobić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić. Ciasto cienko wywałkować, pokroić na kwadratowe kawałki (4x4 cm). Nadzienie nakładać na środek każdego kawałka, zlepiać w trójkąty, po czym zlepiać dwa końce przeciwprostokątne ze sobą.
     
  5. Ugotować, wkładając do wrzącej wody, odcedzić i przelać wodą. Podawać do czystego barszczuzupy grzybowejkapuśniaku, zupy grochowej.

ciasto:

  • 20 dkg mąki
  • 1½ jajka
  • sól
  • 2 łyżki wody
   
Można też przyrządzić uszka z grzybami z dodatkiem kwaszonej kapusty. (25—30 dkg kapusty gotować jak do pierogów z kapustą, po odciśnięciu dodać do grzybów i dalej postępować jak w przepisie)