dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Węgorz, śledź, makrela wędzona ze szpinakiem

potrawa dietetyczna, afrykańska

około 200 kcal/100g


  1. Wędzoną rybę obrać ze skóry, usunąć kręgosłup i ości, pokroić na małe kawałki (można kupić wędzone płaty bez ości).
  2. Posiekać dokładnie wymyty szpinak, pomidory obrać ze skórki, paprykę oczyścić z gniazdek nasiennych.
  3. Do dużego rondla wlać olej, rozgrzać, na rozgrzany wrzucić 2 drobno posiekane cebule, papryką, pomidory, kawałki ryby. Dodać musztardę i dusić powoli na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Lekko dosolić.
  4. Następnie dodać resztę drobno  posiekanej cebuli i szpinak. Gotować przez 10 minut ciągle mieszając.
  5. Podawać ciepłe lub na zimno.
  • ½ kg wędzonego węgorza, śledzia lub makreli,
  • ¼ l oleju sojowego,
  • 3 cebule,
  • 6 strąków czerwonej papryki,
  • 2 kg fon-mon lub szpinaku,
  • ¼ kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól