dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Wołowina w rosole z fasolą

 
     
 
  • 1,5 kg wołowiny (szponder)
  • 40 dkg fasoli
  • 20 dkg marchewki
  • 10 dkg selera
  • 10 dkg pora
  • 5 dkg cebuli
  • 30 dkg farfelek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
     
              
     

Opłukać i namoczyć fasolę (około 24 godzin), ugotować w tej samej wodzie do miękkości. Mięso opłukać, zalać wodą i gotować około 1,5 godziny. Dodać oczyszczone warzywa i gotować z przypieczoną na blasze cebulą jeszcze około 40 minut.

Osobno ugotować farfelki. Ugotowany rosół doprawić przyprawami.

 

Mięso wołowe pokroić w duże kawałki. Włożyć do wazy razem z fasolą i farfelkami i zalać rosołem.