dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zając w śmietanie „po polsku”

 
zaprawa z octu:
  • woda, ocet do smaku
  • 4 dkg cebuli
  • ziele angielskie, pieprz
  • 2 liście bobkowe
  • 1 comber zajęczy i tylne skoki
  • 5 dkg słoniny
  • 2 dkg mąki, sól
  • 5 dkg tłuszczu
trochę zaprawy z wodą
podprawa:
  • ¼ l śmietany
  • 2 dkg mąki
  • sól
 
 
Zająca sprawić, zaprawić octem na 3 – 4 dni. Wyjąć z zaprawy, ostrym, małym nożem ściągnąć błony z combra i ud (ostrożnie). Mięso naszpikować, posolić, omączyć. Rozgrzać tłuszcz, mięso obsmażyć na ciemnozłoty kolor na silnym ogniu, przełożyć do rondelka, podlać zaprawą, dodać cebuli i przypraw z zaprawy, udusić pod przykryciem do miękkości, podlewając w miarę potrzeby zaprawą i wodą. Mięso wyjąć, sos podprawić śmietaną z mąką, przetrzeć, zagotować, posolić, jeśli trzeba zabarwić karmelem, włożyć mięso, dusić.
Mięso podzielić, podawać na długim półmisku, oblać przetartym sosem.

Podawać z makaronem, kluskami kładzionymi, francuskimi, purée z ziemniaków, buraczkami.