dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zapiekanka z ziemniaków z rybą i świeżymi grzybami lub jajem

         

 

     

 

         

 

     
   
   Zestaw:
            a                      b
  • 0,9 kg,             1kg ziemniaków,
  • 30 dkg,            — grzybów świeżych,
  • 45 dkg,            35 dkg świeża ryba (dorsz),
  • — ,                  10 dkg jaja (2 szt),
  • 6 dkg,             6 dkg cebuli,
  • 7 dkg,             7 dkg śmietany,
  • 6 dkg,             6 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg,             2 dkg koperek zielony,
  • + ,                    + pieprz ziarnisty,
  • + ,                    + sól,
     
 
  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry.

  2. Grzyby opłukać, pokroić i przesmażyć.

  3. Rybę oczyścić z ości, pokroić w paski i przesmażyć wraz z cebulą.

  4. Jaja ugotować na twardo i pokroić w talarki.

  5. Składniki zapiekanki lekko wymieszać lub przekładać warstwami w wysmarowanej brytfance, zalać śmietaną i zapiec w piecu.
  6. Podawać z surówkami, sałatą zieloną lub mizerią.