dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zapiekanka ziemniaczana

         

 

     

 

         

 

  • ½ kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 1—2 marchewki ugotowane w mundurkach,
  • 3—4 cebule,
  • ¼ kg wędliny (wykorzystaj resztki z krojenia),
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 3 łyżki tartego żółtego sera,
 
  • 1 łyżka oliwy, margaryny lub oleju,
  • kolendra zmielona lub utłuczona,
  • posiekana natka pietruszki,
  • przyprawa typu vegeta,
  • sól,
  • tłuszcz do posmarowania formy,
 
  1.  Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w talarki, wędlinę pokroić w plasterki. Ubić lekko śmietanę z przyprawą warzywną i kolendrą, dodać szczyptę soli (do smaku).

  2.  Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Natłuścić formę do zapiekania. Układać w niej warstwami ziemniaki, cebulę, wędlinę i marchewkę, każdą warstwę polać dwoma łyżkami śmietany z dodatkami. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki.

  3.  Polać pozostałą śmietaną i posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20—25 minut.