dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zrazy jagnięce (baranie) duszone z kapustą włoską

         

 

     
  • 80 dkg mięsa z kością (z udźca)
  • 6 dkg tłuszczu
  • 60 dkg kapusty włoskiej
  • 5 dkg cebuli
  • 3 dkg mąki
 
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ dkg kminku
  • sól, pieprz
  • cukier, ocet
 
     
   Mięso opłukać, wyjąć kości, obrać z powięzi, z nadmiaru tłuszczu, pokroić w poprzek włókien w małe, skośne plastry (8 kawałków). Każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem (zwilżonym w wodzie), oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron.

   Przełożyć do rondelka, dodać obraną, pokrojoną i zrumienioną na pozostałym tłuszczu cebulę, wlać ⅛ l wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
 
   Kapustę włoską obrać z wierzchnich, zwiędłych liści, opłukać, cienko poszatkować, podgotować przez pięć minut w małej ilości wody, przełożyć na wpół ugotowanymi zrazami, dodać kminek i roztarty z solą czosnek, dusić razem. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć.

   Kapustę podprawić zasmażką jasnozłotą z 3 dkg tłuszczu i 2 dkg mąki. Zagotować i przyprawić do smaku cukrem, octem, pieprzem. Kapustę wyłożyć na okrągły półmisek, wyrównać, na wierzchu ułożyć zrazy. Podawać z ziemniakami.