dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zrazy mielone duszone w sosie śmietankowym

 
składniki:
  • ½ kg mięsa z kością (z plecówki)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 6 dkg czerstwej bułki
  • 5 dkg cebuli
  • 2 dkg mąki
  • 1 jajko
  • l śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki
 

 


 

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso opłukać, oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć. Mięso, cebulę i bułkę lekko odciśniętą z wody przemielić dwukrotnie maszynką do mięsa. Zmieloną masę osolić, dodać pieprz i całe jajko, dokładnie wyrobić ręką. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać do niej 4 – 5 łyżek wody.

Z dokładnie wyrobionej masy wyrobić zwilżonymi rękami 8 zrazów w kształcie wałków o długości ok. 7 cm, otoczyć je w mące.

Rozgrzać tłuszcz i na dość silnym ogniu usmażyć zrazy ze wszystkich stron, po czym przełożyć je do płaskiego rondla. Do pozostałego ze smażenia tłuszczu wlać ¼ l wywaru z zupy, zagotować, zalać zrazy i 20 minut dusić je pod przykryciem na małym ogniu, tak aby się nie przypaliły.

Uduszone zrazy podprawić mąką, osolić, zagotować. Sos, jeżeli potrzeba - rozrzedzić wywarem.. Połączyć ze śmietaną.


Podawać w tym samym rondlu lub na półmisku posypane zieloną pietruszką z utłuczonymi ziemniakami albo kaszą gryczaną, perłową lub jęczmienną i surówką z warzyw.