dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

 

Zrazy wołowe zawijane z musztardą

 
     
składniki: 
  • 60 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, skrzydło)
  • 4 dkg tłuszczu
  • 3 – 3 dkg mąki
  • 6 dkg słoniny
  • 10 dkg cebuli
  • 3 dkg musztardy
  • 3 dkg tartej bułki
  • pieprz, sól
  • ⅛ l śmietany
     
              
     
   Mięso opłukać, obrać z powięzi, pokroić skośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, każdy plaster pobić na cienki płat tłuczkiem zwilżonym wodą. Słoninę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać, posiekać. Mięso osolić, każdy płat posmarować cienko musztardą, posypać cebulą, kłaść pokrojoną słoninę, oprószyć pieprzem, posypać tartą bułka. Zwinąć ciasno, zakładając boki do środka. Spiąć drewnianymi lub metalowymi szpilkami do zrazów (można użyć wykałaczek). Oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. 
 
zrazy wołowe zawijane
   Przełożyć do płaskiego rondla, wlać tłuszcz ze smażenia i ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Gdy zrazy są miękkie, oprószyć sos resztą mąki, dodać pieprz, jeśli potrzeba, osolić, zagotować, dodać śmietanę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić rosołem, wywarem z zupy lub wodą. Wyjąć szpilki z mięsa. Zrazy ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem. Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, ziemniakami, makaronem. Osobno podać surówkę z warzyw i gotowaną jarzynę