dobry przepis = niebo w gębie

Get Adobe Flash player

Zupa grzybowa z łazankami

         

Czas: 30 minut, 1 porcja: 120 kcal,
składniki – 4 porcje:

     
  • 8 dkg suszonych grzybów (najlepiej borowików),
  • 10 dkg mąki,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • ½ średniego selera,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1 duża marchewka,
         
  • 1 duża cebula,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka masła
 
  1. Grzyby szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą. Borowiki zalać 2 litrami letniej wody i moczyć około 2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie, aż będą miękkie.

  2. Z mąki usypać kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajo, dodać sól i 1 – 2 łyżki wody, zagnieść ciasto (powinno być dość twarde), następnie cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w pasy o szerokości 2 cm, następnie kwadraty. Łazanki gotować w osolonej wodzie, odcedzić i osączyć.

  3. Włoszczyznę oczyścić i umyć, dodać do grzybów z masłem, pieprzem i solą. Zupę gotować około ½ godziny, następnie przecedzić, usunąć warzywa, grzyby pokroić w paseczki. Zupę doprawić sokiem z cytryny i solą, dodać grzyby, podgrzać, podawać z łazankami.