-
1 ¼ l wody
-
60 dkg warzyw (kapusta włoska, kalafior, groszek zielony lub fasolka zielona, marchew, pory, seler, kalarepa, ziemniaki)
-
4 dkg tłuszczu
-
3 dkg mąki
-
½ łyżki siekanego koperku
-
½ łyżki siekanej zielonej pietruszki
-
sól
-
Kapustę włoską poszatkować, groszek zielony wyłuskać, marchewkę, seler, pory, kalarepę oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Kalafior opłukać, podzielić na małe różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować pod przykryciem.
-
Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować. Dodać koperek i zieloną pietruszkę.
-
Zupę jarzynową można przyrządzić na wywarze z kości.
|